Cześć!

Awokado to jeden z 15 stu owoców, które Environmental Working Group wyróżniła za bardzo niskie stężenie pestycydów.”

Uważane jest za tzw.super food, czyli jedzenie, które zawierają wyjątkowo dużo wartości odżywczych i których obecność w diecie powoduje, że mamy więcej energii i jesteśmy zdrowsi.

Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

„Dzięki obecności tych tłuszczów cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.”

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.

Składniki chemiczne zawarte w nim pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd. Jest to również owoc wysoko kaloryczny, ale z niską zawartością cukru co powoduje, że jest to rarytas dla cukrzyków czy kobiet w ciąży.

Guacamole

To pasta z awokado idealna do kanapek i imprezowych przekąsek. Można przygotować ją na wiele sposobów. Ja dziś zaprezentuję mój ulubiony.

W tym przepisie sprawdza się zasada im mniej tym lepiej.

Pamiętajcie, żeby jeść jedynie dojrzałe, czyli miękkie awokado!

Składniki

3 dojrzałe, miękkie awokado

Pół limonki

Ząbek czosnku

Szczypta soli himalajskiej

Wykonanie

Wszystko ze sobą dokładnie blendujemy i voilà! Właśnie przygotowałaś najpyszniejszą pastę na świecie.

Smacznego!

Jakie są Wasze ulubione przepisy z awokado w roli głównej?

Kaja.